Svijet
0

Od 1. maja nova konvencija Vijeća Evrope o borbi protiv terorizma

FENA
Praćenje tragova novca jedan je od najvažnijih puteva u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Brzi pristup informacijama o sredstvima koja drže zločinačke organizacije, uključujući terorističke grupe, od vitalnog je značaja za uspješno sprečavanje i krivični progon terorizma, izjavio je generalni sekretar Vijeća Evrope, saopćeno je u srijedu iz te organizacije.

Konvenciju Vijeća Evrope o borbi protiv pranja novca, zapljeni i konfiskaciji prihoda od kriminala i finansiranja terorizma, koja stupa na snagu 1. maja, ratifikovalo je šest zemalja i potpisale su je još 23 države. Sporazum jača aranžmane Konvencije Vijeća Evrope iz 1990. protiv pranja novca, i prvi je obavezujući međunarodni pravni instrument koji se bavi borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Konvencija također sadrži nadzorni mehanizam koji će osigurati da se ona provede na primjeren način, navodi se u saopćenju.

"Niko nije siguran od terorističke prijetnje i od suštinskog je značaja ojačati međunarodnu saradnju. Pozdravljam činjenicu da je nova konvencija Vijeća Evrope stupila na snagu, ali očekujem da će je još brojne vlade potpisati i ratifikovati u bliskoj budućnosti", zaključio je Terry Davis.

Konvenciju, koja je bila otvorena za potipisivanje na Trećem samitu šefova država i vlada Vijeća Evrope u Varšavi 2005. ratifikovali su do danas Albanija, Bosna i Hercegovina, Malta, Moldavija, Poljska i Rumunija, gdje će od sutra biti zakonski obavezujuća. Još 23 zemlje su je poptisale: Jermenija, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska Kipar, Finska, Grčka, Island, Italija, Latvija, Luksemburg, Crna Gora, Holandija, Portugal, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Makedonija, Turska i Ukraijna, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.