Svijet
49

Očuvanje maternjeg jezika: U Rottenburgu osnovana bosanska dopunska škola

FENA
Povodom inicijative građana BiH za osnivanjem odjeljenja dopunske škole na bosanskom jeziku za djecu bh. građana koji žive u njemačkom gradu Rottenburgu i okolini, jučer je u tom gradu održana tribina o očuvanju maternjeg jezika kroz bosanske dopunske škole.

O ovoj temi govorili su konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu, Haris Halilović.

"Za našu državu veoma je važno da njeni građani koji žive u svijetu sačuvaju svoj maternji jezik i kulturu, a time i veze sa domovinom. Nažalost, naša država još nije do kraja regulisala oblast dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku djece svojih građana u dijaspori što već proizvodi niz negativnih posljedica poput asimilacije u strana društva. Mi u Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu smo dosta angažovani u saradnji sa dijasporom", rekao je konzul Đumrukčić u svom obraćanju prisutnima.

Ističe da Generalni konzulat ima odličnu saradnju sa Savezom dopunskih škola BiH u Njemačkoj koji je napravio dobru platformu dopunskog obrazovanja i ponosni su što je u njemačkim pokrajinama koje pokriva osnovano najviše bosanskih dopunskih škola. Ovakve aktivnosti će, dodaje, i dalje podržavati.

"Naša matična država, naša BiH nas je zaboravila, a ovdje ćemo uvijek biti stranci, ma kako se dobro integrisali u njemačko društvo. Dok nas se ne sjete vladajuće oligarhije u BiH, dok se ne sjete dva miliona svojih državljana koji žive izvan BiH i urade bar ono što su uradile naše komšije, Republika Srbija i Republika Hrvatska u oblasti dopunskog obrazovanja za djecu svojih državljana, ne smijemo držati glavu pod tepihom i gledati kako nam djeca postaju Nijemci", poručio je Haris Halilović.

"Moramo uraditi ono što sami možemo i sačuvati svoj jezik. Jer, ako nestane naš jezik, nestaće i naš narod", podvukao je Halilović, govoreći prisutnima o potrebi pohađanja dopunske nastave na maternjem jeziku.

Pojasnio je rad više od 30 dopunskih škola na bosanskom jeziku u Njemačkoj, u kojima se nastava odvija po planu i programu za dopunsko obrazovanje u iseljeništvu Ministarstva civilnih poslova BiH, a koje opstaju najviše zahvaljujući aktivistima BiH.

Nakon završetka tribine, na sastanku sa roditeljima, osnovano je odjeljenje dopunske škole BiH na bosanskom jeziku u koje je već upisano 22 djece.

Savjet roditelja bosanske dopunske škole u Rottenburgu zasad čine Alija Đulić, Aida Đulić, Sanela Kirdmann, Džemila Beganović, Asima i Zijad Šahović, Husein Duraković, Ramiz Isić, Mirsada Jukić, Elvir Mehidić, Behzada Sadiković, Fatima Kahrimanović i Senad Kahrimanović.

Radom škole koordinirat će Aida Đulić i Fatima Kahrimanović.

"U Rottenburgu i okolini živi oko 50 porodica iz BiH. Svi smo riješili svoj status i obezbjeđujemo solidnu egzistenciju za sebe i svoje porodice. Našoj djeci već dugo nedostaje dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku. To svi osjećamo u svojim kućama. Sretni smo što osnivamo bosansku dopunsku školu. Nadam se da ćemo veoma brzo obezbijediti prostorije, uz pomoć Konzulata i Saveza naći nastavnika i da će nastava početi što prije", kaže Alija Đulić, jedan od inicijatora osnivanja bosanske dopunske škole u Rottenburgu, saopćeno je iz Saveza bosanskih dopunskih škola BiH.