Barack Obama
0

"Očekujem da Amerikanci odu na Mars za mog života "

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predjsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama, istakao je kako očekuje američku misiju na Mars za svog života. On je o tome govorio jučer u Kennedy centru na Floridi, gdje je iznio svoju viziju budućnosti NASA-e, javlja Voice of America.

"Mi ćemo početi slanjem astronauta na jedan od asteroida po prvi put u istoriji. Do sredine 2030-tih, vjerujem da možemo poslati čovjeka u orbitu oko Marsa, i sigurno ga vratiti na Zemlju, a zatim će usljediti sljetanje na Mars, i ja to očekujem u svom životnom vijeku", istakao je Obama.

Predsjednik SAD-a je u Kennedy centar došao kako bi odbranio svoju odluku o gašenju programa povratka čovjeka na Mjesec, i naglasio svoju viziju šireg istraživanja svemira.

"Naglasak je na tome da mi ne tražimo nastavak istim putem, mi želimo iskorak u budućnost. Mi želimo ključnu prekretnicu, drugačiji sadržaj za NASA-u."

Obama je pozvao na povećanje NASA-inog budžeta za šest milijardi dolara u narednih pet godina, sa tri milijarde posvećene istraživanju raketa za teški teret.

Novi predsjednikov program je naišao na kritike u Kongresu i medju uposlenicima NASA-e. Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, kaže da je gašenje takozvanog Constellation programa pogubno i prijeti gubljenju američkog liderstva u istraživanju svemira.

Ali, direktor NASA-e Charles Bolden, također bivši astronaut, kaže da predsjednik nastoji pomoći agenciji da ostvari novi san, prenosi VOA.

"Da bi se san ostvario treba ga provjeriti u praksi, kroz pokuse i pogreške, koje treba promisliti, ispraviti do u detalje kako bi bili sigurni da svi dijelovi rade zajedno kako bi nas podigli, u ovom slučaju, fizički i usudjujem se reći emocionalno i čak duhovno do dalekih granica zvjezdama posutog svemira kojeg svi žudno želimo istražiti".

Predsjednik Obama je podsjetio na Armstrongovo prvo spuštanje na mjesec, 1969., i pozvao NASA-u da se dograđuje na toj istorijskoj misiji.

"To nije bilo samo najveće dostignuće NASA u istoriji, to je bilo najveće dostignuće u ljudskoj istoriji. Sada je pitanje - da li je to bio početak nečega, ili kraj. Ja vjerujem da je to bio početak", kazao je Obama.