Svijet
0

Očekuje se veliki odziv na francuskim izborima

FENA
Francuzi su u nedjelju počeli glasati za novog predsjednika, dok su milioni ljudi neodlučni za koga da glasaju i milioni glasaju prvi put, što rezultat izbora čini veoma nepredvidljivim.

Nasljednik Jacquesa Chiraca, koji se nakon 12 godina na čelu vlade, na kraju drugog mandata, povlači s vlasti, suočit će se s mlitavom ekonomijom i otuđenom mladom muslimanskom populacijom, među mnogim drugim problemima, javlja AP.

Samo četiri od 12 kandidata, uključujući i predstavnika konzervativaca Nicolasa Sarkozyja i socijalistkinju Segolene Royal, koja se prema istraživanjima nalazi na drugom mjestu, imali su šansu da dospiju u završni krug glasanja koji je zakazan za 6. maja.

Odziv birača će vjerovatno biti velik, s 3,3 miliona tek registriranih birača, od kojih mnogi dolaze iz kvartova potresenih nemirima iz 2005. godine.

"Broj učesnika je oko 30 posto veći nego prije pet godina", kazao je Romain Pinault, izborni zvaničnik u školi, gdje je postavljeno još jedno glasačko mjesto koje će primiti dodatne glasače u pariškom osmom distriktu.

Agencije za istraživanje mišljenja javnosti kažu da su glasači neodlučni, najmanje njih 30 posto, što znači da glasine koje su se mogle čuti proteklih mjeseci ne govore ništa o konačnom rezultatu izbora.