Švedska
0

Očekuje se reizbor vladajuće koalicije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Švedskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje reizbor koalicije desnog centra.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, vladajuća koalicija Alijansa za Švedsku visoko kotira među biračima u odnosu na opozicione socijaldemokrate i njihove saveznike i to zbog snažnog ekonomskog oporavka zemlje i smanjenja poreza, javlja mreža BBC.

Očekuje se da će nakon ovih izbora po prvi put i desničari ući u parlament, a analitičari upozoravaju da bi snažna podrška desničarima mogla koštati švedskog premijera Frederika Rajnfelta većine u parlamentu.

Rajnfelt nije želio da spekuliše kako će se vladajuća koalicija Alijansa za Švedsku, koju čine četiri stranke, reagovati ako antiimigracione Švedske demokrate /SD/ uđu u parlament.

Mona Salin, lider  Socijaldemokratske partije, koja je na čelu ljevičarska koalicije od tri stranke, pokušava da postane prva žena švedski premijer. Opozicione Socijaldemokrate lijevog centra vladali su u Švedskoj skoro 65 godina i oni su zaslužni za darežljivu socijalnu politiku zemlje.

Iz dva glavna politička bloka saopštavaju da bi radije sarađivali međusobno nego formirali koaliciju sa Švedskim demokratama, strankom za koju kažu da je rasistička i ksenofobična.

Rajnfelt je apelovao na Šveđane da danas glasaju taktički i da drže podalje desnicu.
I premijer i Salinova naglasili su važnost postizanja većine u vladi kako bi neutralisali mogući uspjeh Švedskih demokrata.

Čak i sa veoma malim brojem mjesta u parlamentu ova krajnje desničarska partija, po zvaničnoj ocjeni švedskih bezbjednosnih organa - neonacistička stranka, može igrati važnu ulogu  u "tijesnom" parlamentu bez jasne većine do te mjere da će biti teško vladati, pa bi možda čak to dovelo do novih izbora, predviđaju analitičari.

Vjeruje se da svoj uspjeh deničarske Švedske demokrate  duguju nezadovoljustvu birača imigrantima, koji čine 14 odsto ukupne populacije od 9,4 miliona stanovnika Švedske.

Najveće imigrantske grupe dolaze iz susjedne Finske, zatim iz Iraka, bivše Jugoslavije i Poljske.

Pravo glasa ima oko 7,1 milion Šveđana. Odziv birača u Švedskoj je tradicionalno visok i na prošlim izborima 2006. godine iznosio je skoro 82 posto. 

Biračka mjesta zatvaraju se večeras  u 20 sati.