Svijet
4

Očekuje se objava transkripata razgovora između Omara Mateena i policije u vrijeme napada

Klix.ba
Omar Mateen (Foto: Facebook)
Omar Mateen (Foto: Facebook)
Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavit će parcijalne transkripte razgovora između policije i napadača iz Orlanda iz noći kada je izvršen smrtonosni napad na gay noćni klub, izjavila je državna tužiteljica Loretta Lynch.

Očekuje se da prepisi budu objavljeni u ponedjeljak, a uključivat će prepise tri poziva između napadača Omara Mateena i pregovarača koji je razgovarao s njim dok su se odvijali nemili događaji. Policijski službenik će pružiti detaljan vremenski okvir tih poziva.

Tužiteljica Lynch je rekla da su pozivi trebali pozitivno utjecati na odluku i motivaciju Mateena, tj. spriječiti ga da ušeta u noćni kub Pulse u Orlandu i izvrši napad u kojem je smrtno stradalo 49 ljudi, prije nego ga je ubila policija. Ona je odbila komentirati potencijalne optužbe u slučaju, ali je za CNN rekla da napad smatra činom ubistva i terorizma.

Dodala je kako transkripti neće uključivati dijelove razgovora koji negativno mogu utjecati ili direktno pogoditi neke osobe, uključujući Mateenove iskaze da je odan IDIL-u.

"Kao što smo ranije rekli, on je govorio o svom obećanju i odanosti terorističkoj grupi“, izjavila je Lynch za CNN.

Mateen je dva puta bio pod istragom FBI-a, jednom početkom 2013. godine nakon što se svojim saradnicima pohvalio da ima veze s terorističkim grupama i da je u kontaktu s čovjekom koji je pokušao izvršiti samoubilački bombaški napad u Siriji.