Međunarodni krivični sud
0

Ocampo: "Ubistvo Gadafija je možda bio ratni zločin"

FENA
Hapšenje Muamera Gadafija
Hapšenje Muamera Gadafija
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno Ocampo izjavio je da postoje "ozbiljne sumnje" da je smrt libijskog lidera Moamera Gadafija bila ratni zločin. Ocampo je, poslije izvještaja iznijetog pred Vijećem sigurnosti UN-a, izjavio novinarima da je poslao pismo lideru libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća u kome se raspituje za vladine planove da istraži navodne ratne zločine svih strana, uključujući i pobunjenike, prenosi AP.

Ova izjava glavnog tužioca MKS-a uslijedila je dan nakon što je objavljeno da je Gadafijeva kćerka Ajša zatražila od tog suda istragu u vezi s ubistvom njenog oca i brata.

U kopiji pisma u koju je Reuters imao uvid, piše da su Moamer Gadafi i njegov sin Motasim "ubijeni na najužasniji način, a da su njihova tijela zatim prikazana javnosti i groteskno oskrnavljena uz potpuno kršenje islamskog zakona".

"Slike tog divljaštva prikazane su širom svijeta, što je kod moje klijentkinje izazvalo ozbiljan emocionalni potres, navodi u pismu Nik Kaufman", advokat koji predstavlja Ajšu Gadafi.

Moamer Gadafi i njegov sin Motasim uhvaćeni su u oktobru u Moamerovom rodnom gradu Sirtu.

Odmah zatim, ubijeni su u zatvoru u koji su ih odveli borci lojalni novim vlastima, pod okolnostima koje nisu sasvim razjašnjene, podsjetio je Reuters.

Gadafijeva kćerka Ajša pobjegla je s ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.