Svijet
0

Očajnički apel Talabanija za podršku međunarodne zajednice

NINA
Irački predsjednik Jalal Talabani uputio je na summitu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku «očajnički apel» međunarodnoj zajednici da pomogne službenom Bagdadu u borbi protiv terorizma.

«Irak se danas suočava s jednom od najbrutalnijih terorističkih kampanja koju provode sile mraka», izjavio je Talabani, koji po prvi put prisustvuje zasjedanju Opće skupštine UN-a od dolaska na vlast ove godine.

«Oni ubijaju stotine Iračana, uništavaju njihovu imovinu i čine sve da prekinu hod prema pravednom cilju - rekonstrukciji zemlje, usvajanju ustava i uspostavljanju pravednog režima koji će polagati račune svom narodu», dodao je Talabani u jučerašnjem govoru u Općoj skupštini UN-a.

Talabani je podcrtao da je Iraku potrebna «raznovrsna međunarodna pomoć, ne samo za dobro Iraka nego i za dobrobit cijelog svijeta».

«Ne oklijevamo da vam otvoreno i iskreno kažemo da nam je očajnički potrebno vaše iskustvo, vaše investicije i vaša moralna podrška u borbi protiv terorizma», zaključio je u svom govoru Talabani, dan nakon novog vala nasilja u Iraku u kome je poginulo 150 ljudi.