Molbe za pomoć
0

VIDEO / Očajni Haićani pod bijelim plahtama traže najmilije

Sarajevo-x.com
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Tragajući za preživjelima pod ruševinama zgrada i po uništenim ulicama, stanovnici glavnog grada Haitija, kojeg je u utorak popodne pogodio razorni zemljotres jačine 7 stepeni po Rihteru, očajnički mole cijeli svijet za pomoć.

Stravični prizori najveće tragedije koja je u posljednjih 200 godina zadesila jednu od najsiromašnijih karipskih nacija obišli su planetu, a i dalje nije poznat ni približan broj mrtvih.

Uništene su veze sa gradom Port-au-Princeom koji ima oko dva miliona stanovnika, a zemljotresom su zahvaćena najmanje tri miliona, javlja AP.

Sjedinjene Američke Države i druge nacije pokrenule su akcije pomoći Haitiju, a najveći dio operacija pokrenut će međunarodni Crveni krst.

"Haiti je postao centar svijeta i saosjećanja", izjavio je britanski premijer Gordon Brown.

Iz ruševina zgrada spasioci izvlače tijela i ostavljaju ih uz cestu pokrivene bijelim plahtama. Prolaznici podižu plahte pokušavajući da prepoznaju svoje najmilije.

Pored jedne zgrade leže tijela petero djece i tri odrasle osobe. Na hiljade ljudi ostalo je bez domova, a mnogi se boje vratiti u svoje kuće jer su djelimično srušene.

"Bolnice ne mogu primiti još žrtava", poručuje bivši senator Louis-Gerard Gilles, dok i sam pomaže unesrećenima. "Haiti treba molitve. Moramo se svi moliti zajedno."

Na brdovitom dijelu glavnog grada, Petionvillu, AP je zabilježio vriske za pomoć.

UN-ove mirovnjake, od kojih su mnogi Brazilci, zadesila je lična tragedija. Mnogi su proveli noć tražeći preživjele u kvartu gdje im je bilo smješteno sjedište.

Najmanje četiri brazilska vojnika su poginula, a pet ih je ranjeno. Jordanska novinska agencija objavila je da su tri njihova mirovnjaka poginula, a 21 je ranjen. Kineski državni medij objavio je da je osam Kineza u mirovnoj misiji ovdje izgubilo život, a deset ih je nestalo u ruševinama.

Zemljotres je pogodio Haiti u 4:53 sati popodne po lokalnom vremenu, na 15 kilometara zapadno od glavnog grada i dubini od osam kilometara.

Bio je to najsnažniji zemljotres na ovom području od 1770. godine.