Svijet
0

Obustavljena potraga za nestalim planinarima na Mount Cooku

Klix.ba
Spasioci iz Novog Zelanda obustavili su potragu za trojicom planinara koji su nestali na planini Mount Cook. Pretpostavlja se da su sva trojica mrtva.

Potraga na planini nije dala rezultate. Nestali su ljekar iz Sydneya Michale Bishop (53),Yohann Viellehner (58) iz Njemačke i njegov sin Raphael (27) koji su posljednji put viđeni u ranim satima ponedjeljka.

Policija je kazala kako su muškarci bili svezani jedan za drugog kada su se krenuli penjati. No, nisu se vratili u svoju kolibu kada su trebali. Porodice je pogodila vijest da je potraga obustavljena, ali svjesne su zbog čega je ta odluka donesena, kazali su iz policije.

"Spasilački tim je vidno razočaran rezultatom i naše misli su uz porodice u Australiji i Njemačkoj", rekao je glasnogovornik policije. Dodao je da će policija ponovo analizirati svoje planove potrage ukoliko dobiju bilo kakvu novu informaciju ili znak.

Planina Mount Cook na South Islandu ima najveći vrh u Novom Zelandu 3.724 metra. Predstavlja izazov za planinare iz cijelog svijeta jer su potrebne jake vještine da bi se dosegao vrh. Više od 230 osoba preminulo je na ovoj planini od prvog penjanja koje je izvedeno 1894. godine.