Svijet
8

Obustavljena potraga za nestalim avionom Air Asia

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika potraga za putničkim avionom kompanije AirAsia do daljnjeg je obustavljena.

Indonezijska Agencija za potragu i spašavanje saopćila je da 17 helikoptera i 40 ronilaca, koji su u blizini otoka Borno učestvovali u potrazi za pomenutim avionom, zbog nepovoljnih vremenskih prilika ne mogu nastaviti svoj posao.

Također se navodi da pet beživotnih tijela koja su pronađena na pučini još uvijek nisu prebačena na kopno zbog činjenice da je kopnu najbliže pronađeno tijelo bilo udaljeno oko 170 kilometara. Osim toga vremenski uvjeti dodatno otežavaju kretanje broda. 

U saopćenju se navodi da je vjetar na mjestu potrage veoma jak te da se valovi uzdižu do tri metra. Zbog toga je uprava agencije donijela odluku o prekidu potrage sve dok se vremenski uslovi ne stabilizuju. 

Pored Indonezije potragu za nestalim putničkim avionom AirAsia vrše i ekipe iz Singapura, Australije i Malezije.  Dva ranije pronađena beživotna tijela dopremljena su do labaratorije gdje je urađena DNK analiza. Ispostavilo se da je jedno tijelo pripadalo stjuardesi nestalog aviona Khairunisi Haidar Fauzi. 

Avion tipa Airbus A320-200 kompanije AirAsia nestao je u nedjelju. Kretao se iz pravca otoka Surabaya prema Singapuru. Kada je zadnji put kontaktirao za kontrolnim tornjem pilot je tražio da promjenu smjera kretanja zbog loših vremenskih prilika. U avionu je bilo sedam članova posade i 155 putnika među kojima 17 djece i jedna beba. Većim dijelom putnici su bili Indonežani, a u avion su se ukrcali i po jedan građanin Velike Britanije, Malezije, Singapura te tri iz Južne Koreje. 

Prvi ostaci aviona u moru su pronađeni prije dva dana, a do danas su ekipe koje vrše potragu uspjele pronaći sedam beživotnih tijela.