Svijet
0

Oboren američki helikopter u Iraku

FENA
Američki helikopter oboren je u četvrtak nakon što se našao pod vatrom iz uporišta sunitskih pobunjenika južno od Bagdada, ali nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o žrtvama, saopćio je irački vojni oficir, dok američka vojska javlja da istražuje incident.

Napadači su otvorili vaytru na helikopter Black Hawk oko 07.30 sati dok je letio iznad Latifije, oko 30 km južno od Bagdada, saopćio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Helikopter je oboren u ruralnom području i američke snage su okružile mjesto napada, kazao je zvaničnik. On nije dao nikakvu informaciju o žrtvama, ali je kazao da su pobunjenici vjerovatno koristili teški mitraljez, javio je AP.

Latifija je dio područja nazvanog "trougao smrti" zbog čestih pobunjeničkih napada.

Posljednji incident s helikopterom desio se 1. marta kada je helikopter OH-58 Kiowa učinio "teško prizemljenje" u sjevernom Iraku a dvojica članova posade su ranjena. Sedmicu dana ranije vatrom sa zemlje oboren je Black Hawk sjeverno od Bagdada.

U ovoj godini je u Iraku, s današnjim incidentom, najmanje devet američkih helikoptera je oboreno ili je prisiljeno na prizemljenje usljed neprijateljske vatre .