Rusija - SAD
0

Obnovljeni pregovori o budućem sporazumu o naoružanju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deveta runda rusko-američkih pregovora o novom sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja počela je u ponedjeljak u Ženevi.

U okviru konstultacija održavaju se sjednice četiri miješovite radne grupe, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko je uoči početka devete runde izjavio da su se dvije strane za proteklih pola godine približile završetku rada na dokumentu, koji treba da zamijeni raniji sporazum START-1, koji je istekao 5. decembra 2009. godine.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je 24. januara da je usaglašeno 95 posto pitanja budućeg sporazuma, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nedavno poslije razgovora s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u Londonu rekao da bi rad na sporazumu mogao da se okonča "bukvalno u toku nekoliko nedjelja".

Prethodni sporazum potpisali su bivši SSSR i SAD, 1991. godine, a na snagu je stupio 1994. godine.

U skladu s njim Washington i Moskva smanjili su količinu nosača strateškog naoružanja, između ostalog i interkontinentalnih balističkih raketa stacioniranih na zemlji, u podmornicama i na strateškim bombarderima do nivoa ispod 1.600 komada.

Na njima treba da bude postavljeno ne više od 6.000 nuklearnih borbenih punjenja, podsjetio je Itar-Tass, prenosi Tanjug.

Medvedev i predsjednik SAD-a Barack Obama su 6. jula 2009. u Moskvi potpisali zajednički dokument u kojem je navedeno da bi sedam godina poslije stupanja na snagu novog sporazuma broj strateških nosača dvije zemlje trebalo da budu između 500 i 1.100, a borbenih punjenja od 1.500 i 1.675.