Svijet
0

Obnovljen mandat misiji UN-a u Afganistanu

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je jednoglasno prihvatilo rezoluciju kojom se obnavlja mandat misije UNAMA u Afganistanu za godinu dana, i jača se njezina uloga u koordinaciji međunarodnih civilnih i vojnih aktivnosti i suradnji s afganistanskom vladom.

U rezoluciji 1806, čiji je nacrt izradila Italija, mandat misije UNAMA produljuje se do marta 2009. godine. Rezolucija poziva na "koherentniju podršku međunarodne zajednice afganistanskoj vladi" i proširenje prisutnosti UN-a u Afganistanu, te traži od UNAMA-e "jačanje suradnje s ISAF-om na svim razinama i diljem zemlje".

Međunarodna pomoć Afganistanu trebala bi, prema rezoluciji, posebno biti usmjerena na borbu protiv trgovine narkoticima, obnovu i razvoj.

U rezoluciji se ističe zabrinutost Vijeća sigurnosti UN-a "zbog sigurnosnog stanja u Afganistanu, posebno pojačanog nasilja i terorističkih aktivnosti Talibana, al-Qaide, ilegalnih oružanih skupina, kriminalaca i trgovaca narkoticima".

Novi čelnik misije UNAMA, norveški diplomat Kai Eide, trebao bi koordinirati te obnovljene međunarodne napore u Afganistanu.

SAD, Velika Britanija i Francuska pozdravile su prihvaćanje rezolucije o Afganistanu.

Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad kazao kako "novi mandat naglašava koordinaciju misije UN-a i misije NATO-a" u Afganistanu, dodajući kako očekuje da će taj pristup biti dodatno ojačan na samitu Saveza u Bukureštu.

"Uspjeh u Afganistanu bit će glavni korak u stvaranju sigurnosti, stabilnosti i napretka na širem Bliskom istoku, što je određujući izazov našega vremena", napisao je Khalilzad u komentaru u današnjem The New York Timesu.