Japan
0

Oblak dima iznad reaktora 3 u Fukushimi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oblak dima diže se iznad oklopa reaktora broj tri u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, javila je danas agencija Kyodo.

Elektrana je oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju, a tehničari ulažu velike napore da spriječe katastrofu poslije serije eksplozija i požara u ovom postrojenju tokom prethodnih dana.

Operator elektrane, kompanija  "Tepco", zatražio  je od japanske vojske da ponovo pokuša da iz helikoptera ispusti vodu na reaktore broj tri i četiri. Vojska je ranije odustala od takve misije zbog prejake radijacije iznad elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da se prije polivanja vodom moraju ukloniti krhotine sa reaktora broj tri.

Agencija UN dodala je da su je japanske vlasti izvijestile o zabrinutosti za stanje bazena sa iskorištenim nuklearnim gorivom u rekatorima broj tri i četiri centrale Fukushima Daichi.

Šef IAEA Yukiya Amano izjavio je da je situacija "veoma ozbiljna" i apelovao da Japan dostavi više informacija. On je rekao da se priprema da što prije otputuje u Japan kako bi se iz prve ruke upoznao sa stanjem na terenu. 

U međuvremenu je guverner regiona koji se nalazi u centru nuklearne krize Yuhei Sato kritikovao zvaničnike zbog načina na koji sprovode evakuaciju iz okoline oštećene nuklearke.
Sato je rekao da uznemirenje i bijes građana dostižu "tačku ključanja". On je rekao da prihvatni centri nisu imali dovoljno toplih obroka i osnovnih stvari poput goriva i medicinskih zaliha. "Sve nam nedostaje", rekao je Sato.

Japanska Vlada proglasila je zonu evakuacije u krugu od 20 kilometara oko elektrane Fukushima Daichi. Oko 140.000 ljudi koji žive u pojasu od 20 do 30 kilometara oko ove lokacije dobili su savjet da ne izlaze na otvoreno.