Mirek Topolanek
0

Obje strane odgovorne što nema isporuke plina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češki premijer i predsjedatelj Evropskog vijeća Mirek Topolanek smatra obje strane u rusko-ukrajinskom plinskom sporu odgovornima za nepoštivanje dogovora o isporuci plina i poziva EU da pronađe kratkoročno rješenje za problem s opskrbom plina.

"Ne želim ulaziti u to ko je kriv za neisporuku plina, jedna strana ne isporučuje, druga ne dopušta tranzit. Potrebno je pronaći kratkoročno rješenje za nestašicu plina, a dugoročno moramo tražiti nove tranzitne pravce i međusobno povezati naše energetske mreže. Također je važno imati solidarnost između zemalja članica EU-a i hitno reagirati kako bi se pomoglo onima koji su najviše ugroženi, poput Slovačke i Bugarske", rekao je Topolanek u srijedu pred zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu, gdje je predstavio prioritete češkog predsjedništva.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso preporučio je evropskim energetskim tvrtkama da podnesu tužbe protiv ruskih i ukrajinskih energetskih tvrtki ako se opskrba plinom ne uspostavi brzo i pozvao zemlje članice da zajedno traže alternativne načine opskrbe i tranzita energije.

"Rusija i Ukrajina pokazuju da nisu u stanju ispuniti obveze koje su preuzele prema nekim članicama EU-a", rekao je Barroso.

Rusija i Ukrajina obećale su da će u utorak osigurati opskrbu plinom evropskih zemalja, ali nakon što je plin nakratko pušten, ponovno je zaustavljena isporuka, a nastavljene međusobne optužbe između Moskve i Kijeva.

Barroso je istaknuo da će se uskoro vidjeti je li posrijedi samo tehnički problem ili su u pozadini politički razlozi.

"Uskoro ćemo vidjeti postoji li tehnički problem za nepoštivanje dogovora ili u tome ima političkih namjera", rekao je Barroso.