Interpol
0

Objavljeno upozorenje za hapšenje Kapetana Dragana

SRNA
Međunarodna policijska agencija objavila je upozorenje za hapšenje Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao kapetan Dragan, dok australijska savezna policija i dalje nastavlja potragu za njim, javili su danas australijski mediji.

Usljed strahovanja da je kapetan Dragan možda uspio da "prođe kroz policijsku mrežu" vlada Srbije je potvrdila da će ukoliko se pojavi u toj zemlji biti i procesuiran.

Vasiljković je posljednji put viđen 29. marta kada je bio u zgradi Višeg suda, ali je nestao nakon donošenja odluke 30. marta da može biti izručen u Hrvatsku gdje bi bio suočen sa optužbama koje ga terete za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka

Portparol australijske savezne policije rekao je juče da hrvatske, a ne australijske vlasti treba da upute zahtjev za hapšenje Vasiljkovića, koji je poznat i kao Danijel Sneden, na osnovu potjernice izdate 2006. godine od suda u Šibeniku.

Hrvatski nalog za hapšenje objavljen je nakon što je australijski dnevnik "Australijen" pisao da se Vasiljković vratio u Pert gdje radi kao instruktor golfa.

Hrvatska vlada je potvrdila da bi Vasiljković, ukoliko   pobjegne iz Australije, mogao da bude van domašaja njihovog pravosuđa.

Zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je medijima u Srbiji da ukoliko se Vasiljković pojavi u Srbiiji da će biti odmah biti izveden pred tužioca.
Prema njegovim riječima, slučaj protiv Vasiljkovića može biti pokrenut i u Beogradu ukoliko Hrvatska preda dokaze koje posjeduje o kapetanu Draganu pod bilateralnim sporazumom između dvije zemlje.

 Dragan Vasiljković živio je u Pertu i radio kao instruktor golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahtjeva za izručenje iz Hrvatske. 

Proveo je tri godine u zatvoru "Parkli" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj. 

Sneden je u Australiju emigrirao kada je imao 14 godina i služio je u australijskim rezervnim snagama. Početkom devedesetih godina 20. vijeka vratio se u bivšu SFRJ, kako bi se u Krajini borio na srpskoj strani.

 Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine.  Vasiljković negira sve optužbe.