Svijet
0

Objavljeni transkripti svjedočenja zatvorenika u Guantanamu

FENA
Britanski "The Independent" u udarnom članku preko čitave naslovnice objavljuje u ponedjeljak dijelove svjedočenja zatvorenika u američkoj bazi Guanatanamo na Kubi, koji su dospjeli u javnost nakon tužbe koju je, pozivajuće na američki Zakon o slobodi informacija, podnijela novinska agencija Associated Press.

Američka vlada je, nakon višegodišnjeg odbijanja, sada natjerana da objavi pet hiljada stranica transkipata tih svjedočenja, ali na njima nema informacija koje su klasificirane kao strogo povjerljive.

Međutim, čak i letimičan pogled na zatvoreni svijet Guantanama otkriva proizvoljnu prirodu hapšenja više stotina ljudi koji su, bez ikakve optužnice, sada zatvoreni na hiljade kilometara od svojih domova.

"Independent" zaključuje da je veći dio rata protiv terorizma koji vodi Bushova administracija i dalje obavijen velom tajnosti. Usprkos tome, kako kaže list, zid tajnosti oko zatvora Guantanamo sada se, ciglu po ciglu, polako ruši.

"The Guardian" prenosi izvještaj organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u kojem se Amerikanci i Britanci optužuju zbog toga što u Iraku bez podizanja optužnice ili suđenja drže 14 hiljada zatvorenika.

Amnesty naglašava i da nisu naučene lekcije nakon skandala s mučenjem zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib, u blizini Bagdada.

Sve dok američke i britanske snage budu držale zatvorenike u tajnim uvjetima, postojat će mnogo veće šanse da oni budu mučeni i da to prođe nezapaženo i nekažnjeno, kazala je direktorica britanskog ureda Amnesty Internationala Kate Allen, prenosi "Guardian".