Procjene komisije japanske vlade
0

Objavljeni podaci o eventualnom cunamiju višem od 34 metra

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Veliki dio pacifičke obale na jugu Japana mogao bi se naći pod vodom u slučaju cunamija višeg od 34 metra, procjene su komisije japanske vlade, koja je istraživala potencijalni uticaj zemljotresa.

Stručna komisija navodi da bi cunami pokrenuo zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale u uvali Nankai, koja se prostire istočno od japanskog ostrva Honšu do ostrva Kjušu na jugu, mogao da dostigne visinu od 34 metra.

Prema ranijim predviđanjima objavljenim 2003. godine potencijalna maksimalna visina sličnog cunamija procijenjivana je na manje od 20 metara.

Revizija, koja se nalazi u izvještaju objavljenom juče i postavljenom na internet stranici japanske vlade, zasnovani su na novom istraživanju organizovanom nakon zemljotresa jačine 9,0 stepeni Rihterove skale i cunamiju koji je unuštio sjeveroistočnu obalu i odnio je oko 19.000 ljudskih života.

Prošlogodišnja katastrofa i nuklearna kriza u Fukušimi izazvala je revizije u oblasti spremnost Japana za slučaj katastrofe ali i kritike zbog propusta u predviđanju potencijalnih rizika.

Cunami je uništio nuklearnu elektranu Fukushima što je izazvalo najtežu katastrofu od Černobilja 1986. godine. Postrojenje Fukushima napravljeno je kako bi izdržalo udar cunamija visokog šest metara. Najviši talas, koji je prošle godine zahvatio elektranu, bio je 14 visok metara.