SAD
0

Objavljeni dokumenti o svećenicima zlostavljačima djece

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Oko 10.000 stranica dokumenata koji govore o obimu svećeničkog seksualnog zlostavljanja u južnoj Kaliforniji stavljeno na uvid javnosti sudskom odlukom.

Objavljivanje dokumenata tražili su advokati u ime 144 osobe, koje tvrde da su ih zlostavljali katolički svećenici.

Tužioci su 2007. godine postigli vansudsko poravnanje s katoličkom djecom u San Diegu, u iznosu od skoro 200 miliona dolara, ali je taj dogovor podrazumijevao da će nezavisni sudija ispitati zapečaćene podatke o svećenicima i odlučiti šta se od toga može objaviti.

Ta dokumenta, dosad zapečaćena, predstavljaju lične podatke koje je katolička crkva imala o 48 svojih svećenika, koji su optuženi ili osuđeni zbog seksualnog zlostavljanja, ili se njihova imena pominju u građanskoj parnici.

Advokati kažu da se iz objavljenih dokumenata vidi koliko je crkva znala o ponašanju svojih svećenika, čak decenijama prije nego što se prvi put javno čulo za to, kao i da su visoki crkveni dostojanstvenici premještali takve svećenike u nove parohije, ili ih slali u inostranstvo.

U dokumentima se, kao najteži, navodi slučaj svećenika Anthonyja Rodriga, koga je grupa roditelja prijavila 1976. godine zbog zlostavljanja njihove djece. On je poslan u psihijatrijsku kliniku, ali je kasnije vraćen na posao, uprkos suprotnim preporukama psihijatara.

Rodrigo je kasnije priznao da je tokom 25 godina zlostavljao po jedno dijete godišnje.

Tu je i slučaj svećenika Roberta Nicleborkea, koji je poslije žalbi također poslat na psihijatriju, da bi kasnije bio postavljen za direktora katoličke ustanove za poremećene dječake.