Svijet
35

Objavljene rijetke fotografije Osame bin Ladena snimljene u Afganistanu

Klix.ba
Rijetke fotografije ubijenog vođe terorističke grupe Al Kaida Osame bin Ladena su objavljene na suđenju za terorizam u SAD-u. Fotografije su snimljene 1996. godine u Tora Bori u Afganistanu.

Fotografije prikazuju spartanski život Bin Ladena prije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Na njima se između ostalog vide tuneli i utvrde koje je izgradio u udaljenom planinskom dijelu Afganistana, koji se naziva Tora Bora.

Bin Ladena je fotografisao Abdel Barri Atwan, Palestinski novinar koji je pozvan na tajnu lokaciju 1996. godine u sklopu Bin Ladenove propagande i širenja njegovih riječi mržnje širom svijeta.

Fotografije su svjetlo dana ugledale na sudu u Manhattanu, koji se nalazi nekoliko blokova od mjesta na kojem su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra. Pokazane su tokom suđenja Khaledu al-Fawwazu, koji je bio Bin Ladenov glasnogovornik u Londonu sredinom devedesetih.

Upravo je Al-Fawwaz dogovorio prvi Bin Ladenov intervju s CNN-ovim novinarima Peterom Arnettom i Peterom Bergenom 1997. godine.

Na fotografijama se vidi Bin Laden koji izgleda zdravo i opušteno.

Nakon što je od njega zatraženo da napusti Sudan, teroristički vođa je stigao u afganistanski grad Jalalabad 1996. godine, gdje je izgradio utvrde blizu granice s pakistanom.

Atwan se s Bin Ladenom sastao u pećini ispunjenoj knjigama.

"Želio je medijsku pažnju kako bi rekao da je međunarodna ličnost, a ne samo Saudijac. Želio je izraziti svoj bijes na Amerikance koji su okupirali i skrnavili Svetu zemlju", izjavio je Atwan.