Prijeti im opasnost od kopača
0

Objavljene nove fotografije izolovanog brazilskog plemena

Sarajevo-x.com
Britanska lobi grupa koja štiti plemenske narode, Surviver International Asocijacija objavila je fotografije izolovanog Yanomami plemena koji se nalazi u šumama Amazona u Brazilu. Ova nevladina organizacija upozorava da plemenu prijeti opasnost od povratka ilegalnih kopača zlata na njihovoj teritoriji.

Asocijacija je objavila da su posljednjih 20 godina radili na tome da zaštite najveću domorodačku teritoriju u šumama Amazona.

"Ove fotografije pokazuju koliko je bitna teritorija i zaštita Yanomamija od kopača zlata koji su strahovito oštetili pleme 80-ih godina", navodi se u izjavi nevladine organizacije.

Oni si dodali da su ilegalni kopači zlata nastavili djelovati 15 kilometara od Yanomami plemena. Yanomami teritorija je i zvanično priznata 1992. godine.

Prije toga, članovi plemena su patili zbog ugnjetavanja i nepostojanja agencije koja bi ih zaštitila. Čak 20 posto ukupne populacije ovog plemena je nestalo u samo sedam godina.

"Mnoga plemena, uključujući Yanomami, sa kojima nismo ostvarili kontakt su i dalje u velikoj opasnosti i nećemo odustati od toga da ih zaštitimo. Cijena zlata je u porastu na tržištu, što znači da će se kopači vratiti, a mi moramo biti spremni", rekao je direktor Survivala, Stephen Corry, prenosi AFP.

Jedna od Yamomami grupa Hutukara sarađuje sa Survivalom, a rekli su da je fotograf amater Morsameil Iramari autor ovih fotografija. Prema veličini zajedničke kolibe, čini se da ova grupa ima 38 osoba.

Najstariji u grupi su poveli pleme duboko u šumu nakon nevolja 70-ih godina. Kada je 1992. kreirana i zvanična teritorija ovog plemena, mortalitet grupe je opao, protjerani su kopači zlata i grupa je vodila normalan život.

Naučnici pretpostavljaju da postoji još 77 nelociranih plemena u Brazilu, a da ih u svijetu postoji oko 100.