Svijet
14

Objavljena posljednja komunikacija sa pilotima Malaysia Airlinesa

SRNA
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Malezijske vlasti objavile su novu verziju posljednje komunikacije između službe kontrole letenja i posade nestalog malezijskog Boeinga, prema kojoj su posljednje izgovorene riječi bile - "Laku noć malezijski 370".

Ranije je objavljeno da su posljednje izgovorene riječi bile "Sve u redu, laku noć".

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će forenzička istraga utvrditi da li su pilot ili kopilot razgovarali sa službom kontrole leta.

Avion kompanije Malaysia Airlines sa 239 putnika i članova posade letio je na liniji Kuala Lumpur-Peking kada je nestao 8. marta.

Posljednji kontakt aviona na letu MH370 zabilježen je u 1:19 po malezijskom vremenu. Na osnovu satelitskih podataka malezijske vlasti su zaključile da se avion srušio u Indijski okean.

Potraga je nastavljena i jutros, a za olupinom aviona MH370 traga devet brodova i 10 aviona, nadajući se da će pronaći nešto više od ribarskih predmeta i sličnih dosad pronađenih ostataka.

Malezijski premijer Najib Razak otputovat će u srijedu u Perth kako bi pratio operaciju iz prve ruke.

Vrijeme istječe jer će signal koji šalje crna kutija nestalog aviona zamrijeti oko 30 dana nakon pada zbog ograničenog trajanja baterije, što bi istražiteljima dodatno otežalo zadatak.