Svijet
166

Objavljena pisma nacističkog čudovišta Himmlera: Supruzi slao poljupce dok je ubijao Jevreje

Klix.ba
Kolekcija pisama, zabilješki i fotografija komandanta nacističkog odreda SS i Gestapoa, Heinricha Himmlera, decenijama je sakupljala prašinu u jednom stanu u Tel Avivu. Dokumenti su konačno objavljeni, a historičari vjeruju da će iz toga saznati više o privatnom životu organizatora holokausta.
Dokumenti koji su se nalazili u stanu izraelskog slikara Chaima Rosenthala otkrivaju kako je nacistički vođa bez imalo milosti slao milione Jevreja u smrt, a s druge strane pokazivao emocije i ljubav prema svojoj porodici.

On je napisao mnoga pisma svojoj supruzi Margarete, koju je zvao Marga, a od nje nikada nije skrivao svoj ubilački nagon.

"Testira nove metode ubijanja"

Tako joj je u jednom pismu napisao da će od subote do utorka biti na "terenu za ubijanje" i testirati nove i zanimljive metode ubijanja. Nacistički vođa je u pismima isticao i to da je sretan što su milioni ljudi ubijeni pod njegovim zapovjedništvom

Također, kada se vratio iz posjete istočnom frontu u julu 1941. godine, nakon Njemačke invazije na SSSR, supruzi je poslao pismo u kojem joj se izvinio što je zaboravio na godišnjicu braka.

U istom pismu je naveo da je povraćao gledajući kako njegovi vojnici ubijaju Jevreje spaljujući ih žive.

Jedno od tih ljubavnih pisama također otkriva brutalnost predvodnika napada u novembru 1938. godine, u Kristalnoj noći, kada su nacisti uništili i opljačkali jevrejske domove, škole i bolnice.

"Idem u Auschwitz. Poljupci. Tvoj, Heini." A, o tome svjedoči i pismo u kojem je navedeno: "Narednih dana bit ću u Lublinu, Auschwitzu i Lvovu. Sve najbolje, sretan put i fino se provedi s našom kćerkom. Ljubim te".

No, Margaretu i njega nije povezivala samo ljubav već i antisemitizam. U pismu koje je ona njemu uputila, navela je kako bi željela da prestanu svi problemi s Jevrejima.

"Ovaj problem sa Židovima - kad će nas ta gamad ostaviti da možemo živjeti sretno?", napisala je.

Pisma otkrivaju i to da je Margareta jako dobro znala za koga se udala.

Zlo se zlu nada

"Jako sam sretna što imam zlog muža koji voli svoju zlu ženu", napisala je, a Himmeler joj je odgovorio: "Ne postoji ništa drugo nego osveta", a ona je odgovorila: "Zapamti - osveta. Moja crna duša razmišlja o mnogim nemogućim stvarima."

Još gora je ispovijest njegove kćerke Gudrun, koja je zapisala svoje "impresije" nakon posjete jednom od logora u kojem su ubijani Jevreji.

"Danas smo mama, tetka Lydia, Frieda i ja posjetile SS kamp u Dachau. Obilno smo ručale tamo. Bio je to zaista super dan. Kako su samo super koncentracioni logori."

Među objavljenim pismima je i ono gdje Himmler svojoj supruzi piše da je sretan što je ima i da se nada da je ona zadovoljna svojim zlim suprugom.

Nakon što je imenovan za šefa SS-a, supruzi je napisao: "Ako bi mi Hitler kazao da pucam u svoju majku, učinio bih to."

Dokumenti otkrivaju i to da je Himmlerova porodica bila dobro opskrbljena za vrijeme rata, kada su se i mnogi Nijemci borili za koru hljeba.

Naime, tada su domaćinstva u Berlinu prosječno trošila 50 do 100 maraka, a porodica Himmler do 1.300 maraka, što je blizu današnjih 20.000 eura.

Objavljene prepiske datiraju iz perioda od 1927. godine do 1945. godine kada je izvršio samoubistvo.

Čudovište Himmler i kao doktor Jekyll i Mr. Hyde

Još nije poznato kako je kolekcija pisama, zabilješki i fotografija stigla u Izrael.

Jedna od glavnih teorija je da ih je izraelski umjetnik Chaim Rosenthal 70-ih godina prošlog stoljeća kupio na buvljaku u Belgiji.

Druga teorija je da su dokumenti nađeni u kući Karla Wolfa, Himmlerovog asistenta koji je po završetku rata pobjegao u Italiju. Kasnije je pisma prenio u Južnu Ameriku, a Chaim Rosenthal ih je otkupio za 40.000 dolara zajedno sa jednom grupom investitora.

Nije poznato koja je od tih verzija tačna, ali je sigurno da ih je Rosenthal donio u Izrel i sakrio pod krevetom.

Dokumente je prije sedam godina otkupila porodica izraelske rediteljice Vanesse Lapa.

Potvrđeno je da su pisma autentična, a novinar koji je radio na pismima i provjeravao vjerodostojnost, Jacques Schuster, istakao je da je interesantno to što Himmler nije bio "doktor Jekyll i Mr. Hyde", ali je u svojoj ličnosti imao komponente obojice i bio i masovni ubica.