Svijet
2

Objavljena online baza podataka 50 miliona turskih državljana

SRNA
Hakeri su danas objavili online bazu podataka koja, navodno, sadrži lične podatke oko 50 miliona turskih građana, među kojima se nalaze podaci turskog predsjednika Erdogana.

Objavljene baze podataka sadrže čak 49.611.709 imena i otkriva značajne privatne informacije, dovodeći ljude u rizik od krađe identiteta i prevare, prenosi AP.

Hakeri su objavili datoteku od 6,6 gigabajta koja sadrži imena i prezimena, imena roditelja, matični broj, pol, mjesto rođenja, datum rođenja, punu adresu, boravište i okrug stanovanja.

Čini se da je za ovaj incident odgovorna islandska grupa hakera koja je specijalizovana za otkrivanje podataka, te da je napad politički motivisan.

"Ko bi pomislio da nazadne ideologije i rastući vjerski ekstremizam u Turskoj mogu dovesti do raspadanja i ranjive tehničke infrastrukture"? napisali su hakeri na naslovnoj strani baze podataka na kojoj se nalaze Erdoganovi podaci.

U eri u kojoj hakeri često dobiju pristup osjetljivim informacijama, turska vlada nije jedina koja se suočava sa ovakvim pojavama.

Među najtežim nedavnim incidentima ove vrste bio je onaj u aprilu 2015. godine, kada su hakeri dobili pristup ličnim podacima više od 22 miliona zaposlenika u američkoj administraciji, penzionera i drugih, te milionima osjetljivih i povjerljivih dokumenata.