List u JAR-u
0

Objavljena nova karikatura poslanika Muhammeda

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnoafrički list "Mail and Guardian" objavio je u današnjem izdanju karikaturu poslanika Muhammeda koji se žali da njegovim sljedbenicima nedostaje smisao za humor, što je izazvalo ljutite reakcije muslimana i strahovanja od mogućih napada iz odmazde tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu.

List je štampao crtež poznatog južnoafričkog karikaturiste Zapira nakon što je sud odbacio pokušaj grupe za zaštitu prava muslimana da sudskim nalogom spriječe objavljivanje karikature.

Karikatura prikazuje poslanika koji leži na kauču kod psihijatra i žali se da njegovi sljedbenici nemaju smisla za humor.

Muslimani smatraju da je svaka vrsta opisa osnivača islama uvreda.

Tokom 2005. godine danski list objavio je karikature proroka Muhammeda, što je izazvalo proteste muslimana širom svijeta.

Pravosudni savjet južnoafričkih muslimana (MJC) najavio je da će održati sastanak radi razgovora o karikaturi, koja je veoma uvredljiva po osjećaje muslimana.

"Sve ukazuje na to da je karikatura na mnogo načina provokativna, pred sam početak Svjetskog kupa kada nam je potreban miran suživot i saradnja među vjerskim zajednicama u Južnoj Africi", rekao je predsjednik MJC Ihsan Hendricks.
On je istakao da južnoafrički dnevnik ne shvata da vrijeđajući muslimane u Južnoj Africi vrijeđa cijelu muslimansku zajednicu.

Oko 80 posto stanovnika Južne Afrike čine katolici, a 1,5 posto muslimani.