Velika britanija
0

Objavljena knjiga o historiji britanske tajne službe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prva zvanična historija britanske tajne službe (MI5), koja otkriva mnogobrojne podatke o aktivnostima njenih obavještajaca u proteklih 100 godina - od dva svjetska rata do borbe protiv islamskog ekstremizma, objavljena je u Velikoj Britaniji.

„Odbrana kraljevstva" („The Defence Of The Realm“) Christophera Andrewa, profesora historije na univerzitetu u Cambridgeu, izdata je povodom 100.godišnjice MI5, javio je u utorak Tanjug.

Autor je tokom sedam godina, koliko je trajalo njegovo istraživanje, prelistao blizu 400.000 dosijea koje je MI5 vodio od svog osnivanja 1909.

Knjiga pruža pregršt informacija. Otkriva, na primjer, da su agenti službe 1938. obavjestili tadašnjeg britanskog premijera Nevillea Chamberlaina da se Adolf Hitler privatno s njim sprda, uprkos britanskoj politici smirivanja tenzije s nacističkom Njemačkom.

Saznajemo i da je tokom hladnog rata vođen tajni dosije o Harodlu Wilsonu, bivšem britanskom premijeru, zbog kontakata koje je imao sa zvaničnicima i biznismenima istočnoevropskih zemalja za koje je služba smatrala da su sumnjivi.

Služba je u istom tom periodu pratila i trojicu poslanika pod sumnjom da špijuniraju u korist Sovjetskog Saveza. Ispostavilo se, međutim, da ne postoje nikakvi dokazi da su oni bili sovjetski agenti.

Autor otkriva i muke obavještajne službe s mnogobrojnim sovjetskim špijunima u Britaniji u vrijeme hladnog rata.

Knjiga sadrži i dosad neobjavljene fotografije pojedinih sovjetskih agenata, pripadnika Irske republikanske armije (IRA) i islamskih ekstremista.

Govoreći na konferenciji za štampu, Christopher Andrew je istakao da je bio "veoma uzbuđen i pomalo nervozan" kada su ga pitali da napiše knjigu koja ima oko 1.000 stranica.

Stephen Lender, bivši šef MI5, koji je naručio knjigu 2002., izjavio je da je MI5, koliko je njemu poznato, prva obavještajna služba u svijetu koja je preduzela jednu ovakvu inicijativu.

  • To je bilo odmah nakon 11. septembra, pojedini naši ljudi nalazili su se u Afganistanu. Bilo je jasno unutar službe da se naš svijet iz korijena promijenio, kazao je on, objašnjavajući razloge zašto je dao "zeleno svijetlo" ovom projektu.