Svijet
206

Objavljena karta: ISIS u svom halifatu želi BiH, Hrvatsku, Srbiju...

Klix.ba
Teroristička organizacija Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) u nedjelju je u Tikritu objavila da uspostavlja Islamsku državu na čelu s halifom, kojoj se moraju priključiti svi muslimani svijeta i iskazati joj punu odanost. Pripadnici iračke vojske pojačali su nakon toga napade na taj grad u nastojanju da iz njega istjeraju novoproglašenog halifu Abua Bakra al Bagdadija i njegove džihadiste.

Podsjetimo, sunitska militantna grupa proglasila je svog lidera Abu Bakra al Baghdadija halifom, odnosno "poglavicom" države koja se, kako su rekli, proteže od Alepa u Siriji do Diyala u Iraku.

ISIS-ov glasnogovornik Abu Muhammmad al Adnani kazao je u audiosnimku prvog dana ramazana: "On je imam i halifa za muslimane širom svijeta. Njegova vladavina se proširila na široka područja Iraka i Levanta. Zemlja pod njegovim vodstvom se prostire od Alepa do Diyala."

Dodao je kako se legalitet svih emirata, grupa, država i organizacija poništava onog trenutka kada novi halifa dođe na njihovu teritoriju.

"Slušajte halifu. Podržite vašu državu koja raste svakim danom", dodao je.

Nedugo nakon toga na internetu se pojavila i karta koja navodno predstavlja islamističke aspiracije, a koje uključuju i cijeli Balkanski poluotok, zajedno sa BiH, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i drugim državama.

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dijela Ukrajine, halifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, sjevernu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni

Iračka vlada zatražila je međunarodnu pomoć i optužila susjedne sunitske države, prije svih Saudijsku Arabiju, da stoji iza jačanja islamskog militantizma u Siriji i Iraku.

Autentičnost karte nije potvrđena.