Svijet
32

Objavljena imena putnika MH17: Među mrtvima i djed sa troje unučadi

Klix.ba
Među putnicima koji su poginuli u oborenom avionu Malaysia Airlinesa bilo je osoba svih životnih dobi i zanimanja, od stručnjaka za AIDS do časne sestre.
Mo, Otis i Evie Norris poginuli su sa djedom
Mo, Otis i Evie Norris poginuli su sa djedom

Životi porodica i rodbine 298 putnika i članova posade oborenog malezijskog aviona zavijeni su u crno. Oni su sa strahom na aerodromima čekali informacije o svojim najmilijim, a onda su saznali da nema nade.

Foto: AFP
Foto: AFP

Smrtno je stradalo 80 djece, među kojima i Mo Maslin (12), Evie Maslin (10) i Otis Maslin (8), koji su sa djedom Nickom Norrisom (68) krenuli kući u Perth u Australiji kako bi se na vrijeme spremili za novu školsku godinu. Njihovi roditelji ostali su u Amsterdamu. Planirali su produžiti svoj godišnji odmor za još nekoliko dana.

Na letu je bilo najviše Holanđana, čak 173, zatim 43 državljana Malezije, te 17 Australijanaca.

Profesor Joep Lange
Profesor Joep Lange
Među njima je i bio i bivši predsjednik Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS-a Joep Lange i njegova kolegica Jacqueline van Tongeren, kao i više od 100 drugih eksperata koji su krenuli u Melbourne na konferenciju o suzbijanju i liječenju side.

Poginuo je i glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 49-godišnji Glenn Thomas, koji se također bio zaputio u Australiju.

Glasnogovornik WHO-a Glenn Thomas
Glasnogovornik WHO-a Glenn Thomas
Kao što smo ranije pisali, na letu MH17 bili su i Maree i Albert Rizk iz Australije. Mareeina pomajka je 8. marta izgubila brata i snahu u nestalom avionu iste kompanije koji do danas nije pronađen.

Sander Essers (66) je izgubio brata Petera, snagu Jolette Neusink i njihovo dvoje djece, Emmu (20) i Valentijna (17).

"Razgovarali smo 20 minuta prije nego što su se ukrcali na let", ispričao je uplakani Essers za AFP. Njegova snaha je bila psihologinja, a radila je sa žrtvama koje su preživjele rat. Njena kćerka Emma je bila studentica medicine, a sin srednjoškolac i strastveni sportista.

Vjerni navijači Newcastle Uniteda, John Alder i Liam Sweeney, također više nisu među živima. Putovali su na Novi Zeland kako bi svoj klub pratili na turneji Football United Tour.

LIčne stvari žrtava ispale iz aviona (Foto: AFP)
LIčne stvari žrtava ispale iz aviona (Foto: AFP)

Svijet je u šoku. U blizini glavnog grada Holandije, u Volendamu, ispred cvjećarske radnje poredano je cvijeće u znak sjećanja na poginulu vlasnicu i njenog momka.

Poruka indijskog umjetnika (Foto: EPA)
Poruka indijskog umjetnika (Foto: EPA)

"Dragi Cor i Neetje, ovo je nevjerovatno i nefer. Počivajte u miru. Nikad vas nećemo zaboraviti", stoji u poruci.

Philomene Tiernan
Philomene Tiernan
Smrt je na letu iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru dočekala i holandskog senatora Willema Witteveena iz Laborističke partije.

U Kuala Lumpuru je 67-godišnji Akmar Mohamad Noor uzalud čekao svoju stariju sestru koja mu je nakon pet godina trebala doći u posjetu.

Elaine Teoh i njen momak Emiel Mahler
Elaine Teoh i njen momak Emiel Mahler
"Nazvala me prije polaska i rekla: Vidimo se uskoro", kazao je Akmar.

Studenti katoličke škole Kincoppal-Rose Bay u Sydneyu okupili su se danas i molili za dušu svoje učiteljice, sestre Philomene Tiernan (77).

Direktorica škole u suzama je rekla da je Philomene bila sjajan učitelj i prijatelj.

I u Toorak koledžu u Melbourneu su neutješni. Poginula je njihova profesorica Frankie Davison i njen suprug Liam. Iza njih je ostalo dvije djece.

Srednja škola Minkema u holandskom gradu Woerdenu ostala je bez troje učenika iz tri porodice.

Malezijska studentica Elaine Teoh (27) i njen momak Emiel Mahler, Holanđanin, također su poginuli

Knjiga žalosti (Foto: EPA)
Knjiga žalosti (Foto: EPA)