Svijet
28

Objavljen video ruskog bombardovanja konvoja cisterni kod turske granice

Klix.ba
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je danas video u kojem je prikazano bombardovanje konvoja cisterni s naftom koja se, tvrdi Moskva, sa teritorije pod kontrolom Islamske države kreće prema Turskoj.

Avioni ruskog vazduhoplovstva izveli su napad na spomenuti konvoj, nakon čega se na snimku mogu vidjeti kamioni u plamenu.

Rusija već skoro tri mjeseca bombarduje infrastrukturu Islamske države (IDIL) koristeći bazu Khmeimim u sirijskoj Latakiji, luci pod kontrolom vlade Bašara al-Asada.

U međuvremenu, na snimcima načinjenim iz zraka na drugom području, u Zakhou između Iraka i Turske, do sada je prebrojano više od 11.000 kamiona sa obje strane granice, a koji, prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, prevoze naftu čijom se prodajom finansira IDIL.

"Treba istaći da kamioni iz Sirije i Iraka u Tursku ulaze na istom prelazu – Zakho", rekao je ruski general Sergej Rudskoj.

Ističe se da je ruska kampanja do sada uništila 2.000 cisterni u najmanje 17 konvoja. Zbog toga je umanjen broj primijećenih vozila, a ruta koju koristi IDIL je pomjerena zapadno prema Iraku, piše Russia Today.

Zvanična Turska negira da pomaže prodaju nafte koja se nalazi u vlasništvu IDIL-a, dok Moskva smatra da Ankara ima veliki utjecaj u cijelom procesu obrade nafte koja se obavlja u turskom gradu Batman.

S druge strane, Amnesty International nedavno je optužio ruske vlasti za pogibiju više od 200 civila kao direktne posljedice ruske intervencije u Siriji.