Svijet
10

Objavljen trailer filma o Assangeu, WikiLeaks tvrdi da je lažno predstavljen

Klix.ba
Trailer filma "The Fifth Estate", koji govori o WikiLeaksu i njegovom osnivaču Julianu Assangeu, dostupan je na internetu i već je naišao na oštre osude kod WikiLeaksa.

WikiLeaks se oglasio nazivajući ovaj film zabludom i "propagandnim napadom" na tu organizaciju.

Promotivni video filma, koji nosi sve odlike holivudskog blockbustera, objavljen je danas. Radnja filma prati organizaciju od vremena kada je bila sasvim mala i beznačajna do današnjih dana kada je postala najveći objavljivač tajnih informacija i dokumenata vlada širom svijeta.

WikiLeaks je pozvao one koji će gledati film da ne vjeruju onome što se tu tvrdi, a između ostalog i tome što "film implicira da je organizacija dala Iranu nuklearno oružje i ubila 2.000 ljudi". Također na iz WikiLeaksa navode na svom Twitteru da se njihovi komentari na film baziraju na senariju na film u koji su imali uvid.

Sam scenario se temelji na knjizi bivšeg Assangeovog saradnika, Daniela Domscheita-Berga, koji je napustio WikiLeaks i u kojoj je ocrnio njegovog osnivača. Domscheit-Berg je inače prije svog odlaska iz ove organizacije obrisao oko 3.500 dokumenata koji su trebali biti objavljeni. Puni nazov ove knjige je "Unutar WikiLeaksa: Moje vrijeme sa Julianom Assangeom na najopasnijoj svjetskoj internet stranici", a scenario se oslanja i na knjigu Guardianovih novinara Davida Leigha i Lukea Hardinga.

Britanski glumac Benedikt Cumberbatch, koji igra Julian Assange, već je dobijao pohvale kritike za tumačenje Assangeovog lika. Međutim, kako je sam priznao, Assange ga je ovog puta zamolio da ne prihvati ulogu, što je on ipak učinio.