Svijet
23

Objavljen snimak razgovora: Pilot srušenog aviona FlyDubai ignorisao upozorenja, prije leta dao otkaz

Klix.ba
U javnost je procurila informacija da je Kipranin Aristos Sokratous, pilot koji je upravljao avionom FlyDubaija koji se srušio u Rusiji, ignorisao upozorenja o lošem vremenu i opasnim turbulencijama koja mu je slala kontrola leta iz Rostova na Donu.

Sokratosu je to trebao biti posljednji let za FlyDubai jer je dao otkaz i potpisao ugovor sa kompanijom Ryanair. Iza sebe je imao 5.900 sati leta, dok je njegov kopilot, Španac Alejandro Alava, imao 5.700 sati leta.

Na audiozapisu koji je navodno snimila kontrola leta, a koji su objavili ruski mediji, može se čuti posljednji razgovor pilota i kopilota s kontrolom leta.

Kontrolor je nekoliko puta pita je li se vrijeme poboljšalo, a tokom razgovora se nije moglo naslutiti da nešto nije u redu ili da su pilot i kopilot uznemireni.

Objavljen je i novi snimak pada Boeinga koja je izazvala burne rasprave u javnosti, jer navodno prikazuje da se ruski avion zapalio i prije nego što je udario u tlo aerodroma u Rostovu. Video je objavio ruski Life News, ali dio stručnjaka tvrdi da su bliješteće svjetlo koje se vidi na snimci zapravo svjetla za slijetanje koja su bila uključena u trenutku tragedije.

U padu aviona poginulo je 55 putnika i sedmero članova posade. Među mrtvima je bilo i četvero djece, a uzroci pada još uvijek se istražuju.