Svijet
0

Objavljen snimak i fotografije nestalog bivšeg agenta FBI

SRNA
Robert Levinson
Robert Levinson
U javnosti su se pojavile prve fotografije i video-snimak bivšeg agenta američkog Federalnog istražnog biroa Roberta Levinsona (63), koji je prije skoro pet godina nestao u Iranu.

Novinari, koji su vidjeli snimke, navode da Levinson izgleda iznureno i mršavo. On je na snimku rekao da dobro postupaju s njim, ali da su mu neophodni lijekovi za dijabetes.

"Nisam dobrog zdravlja. Brzo ću ostati bez svojih lijekova za dijabetes", rekao je Levinson.

Na snimku je prikazan Levinson koji od vlade SAD traži da "odgovori na zahtjeve grupe" u čijem je zarobljeništvu.

Snimci i fotografije napravljene su u novembru 2010. godine i prve ih je vidjela agencija Associated Press, koja se saglasila sa zvaničnim zahtjevima da ne prijavljuje njihovo postojanje jer bi time bili ugroženi pregovori.

Snimci nisu javno objavljeni, ali je zbog pogoršanja odnosa između SAD i Irana, Levinsonova supruga najavila njihovu distribuciju u pokušaju da doprinese njegovom oslobođenju.

Iako je video-snimak prva potvrda da je Levinson živ, od tada nije bilo nikakvih izvještaja o njegovoj sudbini.
Nije čak ni poznato koja ga je organizacija zarobila od kako je nestao iz iranskog odmarališta na ostrvu  Kiš u martu 2007. godine. On je navodno za klijenta njegove bezbjednosne agencije tragao za švercerima cigareta.

Prvobitno se vjerovalo da je iranska vlada zarobila Levinsona, ali je Teheran u nekoliko navrata negirao odgovornost za njegov nestanak.

Pojedinci u američkoj vladi smatraju da je on, najvjerovatnije mrtav, ali postoje i glasine da je čak i oslobođen.