Svijet
0

Objavljen prvi video snimak iz Guantanama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi video snimak ispitivanja zatvorenika u američkom zatvorskom kampu, smještenom u zaljevu Guantanamo, puštena je prvi put u javnost. Na snimci je prikazan kanadski državljanin Omar Khadr (21), kojeg su kanadski dužnosnici ispitivali zbog optužbi da je kriv za ubistvo američkog vojnika 2002. godine tokom oružanog sukoba.

Snimak izuzetno lošeg kvaliteta, koju su u javnost pustili Khadrovi odvjetnici, traje ukupno sedam i pol sati, a na njoj se može vidjeti njihov klijent u veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju.

Kako otkriva Telegraph, u javnost je pušteno nekoliko minuta pomenutog snimka, na kojoj Khadra plače, čupa kosu i neprestano govori "Pomozite mi.".

Khadr, koji se kao dijete igrao u jazbinama Osame bin Ladena, s 15 godina je uhapšen, a kao šesnaestogodišnjak je završio u Guantanamu, nakon što su kanadski agent dobili odobrenje da ga prebace u ozloglašeni zatvorski kamp.

Vrhovni sud u Kanadi je u maju naredio da se snimljeni materijal preda Khadrovim odvjetnicima, ali u javnost je dospio tek nakon podnošenja zahtjeva o poštivanju slobode pristupa informacijama.