Grupa žrtava svećenika
4

Objavljen popis kardinala koji ne bi smjeli postati papa

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Grupa žrtava svećenika zlostavljača objavila je popis "Prljave dvanaestorice" kardinala koji bi, na temelju svog stava prema zlostavljanju od strane svećenstva i komentara s kojima su izašli u javnost o toj temi, bili najgori mogući kandidati za papu, piše CNN.

Iz SNAP-a (Survivors' Network of those Abused by Priests) kažu kako su svoju listu napravili na temelju medijskih izvještaja, pravnih dokumenata i izjava žrtava zlostavljanja. Na listi se našao i kontroverzni kardinal Timothy Dolan iz New Yorka čiji glasnogovornik nije htio komentirati crnu listu. "Ne želim odgovoriti na navode grupe koja nema nikakav kredibilitet", rekao je glasnogovornik Joseph Zwelling.

Na listu se osvrnuo i vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. "Smatramo kako nije do SNAP-a da odlučuje o tome ko će doći na konklavu i ko će biti izabran. Kardinali će to sami odlučiti bez da pitaju SNAP za savjet", rekao je Lombardi.

Osim Timothyja Dolana na listi su se našla još dva Amerikanca, Sean O'Malley iz Bostona i Donald Wuerl iz Washingtona, zatim argentinski kardinal Leonardo Sandri, George Pell iz Australije, Marc Ouellet iz Kanade, Dominik Duka iz Češke, Peter Turkson iz Gane, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Tarcisio Bertone i Angelo Scola iz Italije te Norberto Rivera Carrera iz Meksika.

SNAP napominje kako se nisu svi kardinali našli na listi zbog zataškavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja djece među svećenstvom, već ima i onih koji su na nju dospjeli zbog izjava koje su dali o toj temi.

Šesterica kardinala s ove liste našla su se i na popisu 12 kardinala koji imaju najveće šanse za nasljeđivanjem Petrovog prijestolja (Dolan, Sandri, Ouellet, Turkson, Maradiaga i Scola).