Svijet
3

Objavljen novi video britanskih tinejdžerki koje su pobjegle u Siriju kako bi se pridružile IDIL-u

Klix.ba
Turski medijski portal objavio je novi snimak tri britanske učenice koje su pobjegle od kuće kako bi otišle u Siriju i priključile se IDIL-u.

Na snimku se vidi muškarac koji im pomaže da uđu u automobil na jugoistoku Turske. Ovaj muškarac uhapšen je u četvrtka i optužen je da je pomagao tinejdžerkama, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (16) su učenice Bethnal Green akademije u istočnom londonu. Od kuće su pobjegle 17. februara. Iz Gatwicka su odletjele u Istanbul avionom Turkish Airlinesa i vjeruje se da su prešle granicu sa Sirijom prije nekoliko dana. Pojavile su se i informacije da su pod nadzorom IDIL-a.

Snimci sa sigurnosnih kamera prikazuju tinejdžerke kako stoje na autobuskoj stanici u Istanbulu na dan kada su stigle u zemlju. Pretpostavlja se da su se automobilom prevezle do prelaza na granici koji koriste krijumčari, te da su se potom sastale s pripadnicima IDIL-a.

Oko 20 djevojaka i žena iz Velike Britanije otišlo u Siriju tokom prošle godinu kako bi se priključile militantnim grupama.