Hrvatska
0

Objavljen fotorobot Pukanićevog ubice

FENA
Zagrebačka policija objavila je danas fotorobot muškarca koji je sasvim sigurno bio na mjestu eksplozije u kojoj su poginuli Ivo Pukanić i Niko Franjić, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Na temelju podataka dvaju izvora, policija je izradila dva fotorobota s dva neznatno različita opisa, ali se radi o istim crtama lica, rekao je Borovec, napomenuvši da su oba izvora građani.

Prema jednom izvoru, riječ je o muškarcu vitke tjelesne građe, visokom oko 180 centimetara, koji je na glavi imao šiltericu crne ili tamnoplave boje. Tamnije je puti, tamnih kestenjastih očiju i neobrijan, s bradom starom pet do šest dana. Bio je odjeven u gornji dio trenirke ili jaknu, a općim je izgledom podsjećao na radnika, rekao je Borovec.

Prema drugom izvoru, muškarac je isto vitke građe, visine oko 195 centimetara, u dobi 35 ili 36 godina. Kosa mu je tamne boje, kraća ali ne svježe ošišana. Ispijenog je lica oštrih kontura, ima veći kukasti nos i izražene jagodične kosti. Na glavi je imao platnenu kapu crne boje, a bio je odjeven u jaknu šuškavac tamnoplave boje.

Za policiju je ključno utvrditi njegov identitet i u tom smjeru nastaviti kriminalističku obradu, naglasio je Borovec, zamolivši sve one koji će možda prepoznati osobu s crteža da se s punim povjerenjem jave policiji.

Fotoroboti, završeni sinoć, poslani su u sve policijske postaje u Hrvatskoj i policija na području cijele države traži osobu takvog opisa. Opis tražene osobe već je razmijenjen s policijama susjednih zemalja, a uskoro će biti i fotoroboti.

Borovec je rekao da će se nakon analize tehničkog nadzora odlučiti hoće li biti korisno te snimke prikazati javnosti kako bi građani mogli pomoći policiji. Demantirao je da pojedine medijske napise prema kojima je traženi muškarac na glavi imao kacigu.

Ponovio je da se kriminalistička obrada intenzivno provodi, i dalje se vodi veliki broj obavijesnih razgovora i provjeravaju se sve informacije. Rekao je da je realno za očekivati da se radi o više počinitelja, s obzirom na težinu, način i okolnosti izvršenja djela.

Najavio je da će, s obzirom na stalni manjak policijskog kadra, u Zagreb u ponedjeljak stići 250 policajaca, koji će raditi na redovnim poslovima kako bi se vratilo povjerenje građana u sigurnost i kako bi svojim radom pridonijeli prevenciji kaznenih djela.