Svijet
13

Objavljen audiosnimak: Baghdadi pozvao na "erupciju" džihada

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi
IDIL je objavio audiosnimak za koji tvrdi da ga je snimio vođa Abu Bakr al-Baghdadi nekoliko dana nakon što su se pojavile informacije da je ranjen i ubijen

Na snimku se čuje kako Baghdadi poručuje da "borba neće prestati čak i da ostane jedan vojnik". Korespodenti tvrde da je snimak autentičan te da je snimljen nedavno.

BBC-jevi analitičari tvrde da je snimak objavljen kako bi se utišale glasine o pogibiji Baghdadija. Vođa IDIL-a je navodno ubijen prošle sedmice u iračkom gradu Mosulu nakon američkih zračnih napada.

Sedamnaestominutni snimak je objavljen danas i u njemu se ne spominje zračni napad na Mosul, ali se spominju neki događaji koji su uslijedili nakon njega. Među njima je i odluka američkog predsjednika Baracka Obame da pošalje dodatnih 1.500 vojnika u Irak. Tu odluku je Obama donio nedugo nakon zračnog napada na Mosul.

BBC-jev urednik Sebastian Usher tvrdi da su u snimku izraženi prkos i mržnja te da Baghdadi poziva na "vulkansku erupciju džihada".

Baghdadi je pozvao na terorističke napade u Saudijskoj Arabiji, a saudijske vođe je opisao kao "zmijsku glavu". Dodao je da koalicijske snage na čelu sa SAD-om bilježe neuspjehe u Iraku i Siriji.

Na snimku je potvrdio vijernost džihadskih grupa u Libiji, Egiptu i Jemenu.

"Vojnici IDIL-a, neka džihad eruptira svugdje. Zapalite zemlju vatrom protiv diktatora. Bog nam je naredio da se borimo. Zbog toga se bore vojnici IDIL-a, nikad se neće predati, čak ni ako ostane samo jedan od njih. Oni se ne predaju, jer odbijaju poniženje", poručio je Baghdadi.

Snage IDIL-a su zauzele veće dijelove Sirije i Iraka od juna, a na tom području je proglašen kalifat. Baghdadi tvrdi da potiče iz porodice i plemena poslanika Muhameda.

IDIL namjerava zauzeti Jordan i Libanon, ali i "osloboditi" Palestinu. Grupu ekstremista podržavaju i ekstremisti širom svijeta, koji su se zakleli na vijernost Baghdadiju.