Svijet
0

Zbog fotografije na kojoj se "kupa" u novcu "zaradila" istragu zbog utaje poreza

Klix.ba
Mlada Filipinka koja se na internetu hvalila svojim raskošnim životom, objavljivala snimke i fotografije na kojima je okružena luksuzom, uključujući i onu na kojoj se "kupa" u novcu, time je isprovocirala optužbe za utaju poreza.

Jeane Napoles, čija majka je trenutno pod istragom zbog jedne od najvećih korupcijskih afera u zemlji, dobila je podsmijeh javnosti u SAD-u, gdje živi.

"Mi čitamo novine, pratimo internet, tako smo i čuli za nju", kazao je jedan od istražitelja.

Vladini istražitelji navode da je Janet, majka ove djevojke, inače poslovna žena, pomogla članovima filipinskog parlamenta u pronevjeri 10 milijardi pesosa (230 miliona dolara) iz državnih fondova. U prevaru su uključena i tri bivša opoziciona zastupnika, kao i bivša predsjednica Gloria Arroyo, koja je u zatvoru zbog izborne prevare i uzimanja mita.

Ovaj korupcijski skandal je na Filipinima izazvao i masovne proteste na ulicama, u kojima su građani tražili predanost vlasti u borbi protiv korupcije.

Prije ove fotografije, 23-godišnja Jeane Napoles redovno je objavljivala na YouTubeu, Instagramu, Tumblru i ostalim društvenim mrežama, fotografije i snimke svog raskošnog života.

No, nakon što joj je majka optužena u ovom korupcijskom skandalu, svi koji su ranije bili njeni fanovi i divili joj se, okrenuli su se protiv nje. Iako je, nakon što se podigla prašina, Filipinka deaktivirala svoje profile na društvenim mrežama, fotografija koja je razljutila naciju se ipak proširila internetom poput virusa.

Istražitelji su saopćili da ona nikada nije podnijela nikakve prijave za plaćanje poreza, pa ga samim tim nije ni platila, prenijeli su lokalni mediji.

Jeane Napoles se inače bavi modnim dizajnom, vasnica je apartmana u Los Angelesu i vrijednog 1,3 miliona dolara, kao i nekretnina na Filipinima čija je vrijednost oko 340.000 američkih dolara. Iako već duže vrijeme živi u SAD-u porez nije platila.