Svijet
0

Obilne snježne padavine u Evropi prouzrokovale prometni haos

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obilne snježne padavine izazvaju i u četvrtak prometni haos, a deseci hiljada domova ostali bez električne energije širom Evrope, javljaju novinske agencije.

Snježne padavine su se intenzivirale u četvrtak na sjeveru i u centralnom dijelu Španije i izazvale brojne poremećaje na putevima i autoputevima, kao i otkazivanje putovanja u provinciju šefa vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Zbog lošeg vremena došlo je i do poremećaja u zračnom prometu: kašnjenja i otkazivanja letova.

Meteorološke službe su prognozirale da će se snijeg praćen snažnim vjetrom proširiti u toku dana na veliki dio poluotoka, iznad 200 metara nadmorske visine.

U devet od 17 autonomnih španskih općina, uvedeno je vanredno stanje, javlja AFP.

Poljski mediji javili su da je u prometnim nesrećama izazvanim snijegom i lošim uvjetima na poljskim cestama u srijedu poginulo najmanje 12 osoba. Nakon blagog početka zime, iznenadno zahlađenje donijelo je snježni prekrivač debljine 25 centimetara. Snijeg nastavlja padati i u četvrtak, a slične će se vremenske prilike, prema prognozi, nastaviti i sljedećih dana, prenosi agencija dpa.

U centralnoj i zapadnoj Francuskoj oko 110 hiljada domova ostalo je bez električne energije nakon što je te dijelove zemlje zahvatila snježna oluja.

Širom Francuske zabilježene su brojne prometne nesreće izazvane lošim vremenskim prilikama, a djelomično je u prekidu cestovni, zračni i željeznički promet.

Zračna luka glavnog grada Češke Praga otvorena je u četvrtak za promet nakon prekida od 30 sati izazvanog obilnim snježnim padavinama, javlja Reuters.

Zbog zatvaranja zračne luke otkazane su stotine letova.