Pyongyang
0

Obilježeno 70 godina od rođenja Kima Jong-ila

SRNA
Odavanje počasti preminulom lideru (Foto: AFP)
Odavanje počasti preminulom lideru (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja obilježila je danas u centru Pyongyanga 70 godina od rođenja nedavno preminulog lidera Kima Jong-ila i izrazili vjernost novom vođi Kimu Jong-unu.

Novi lider je predvodio visoke zvaničnike i vojne komandante u obilasku memorijalne palate Kumsusan, gdje se poklonio pred velikim portretom svog oca, koji je umro od srčanog udara prije dva mjeseca. Stotine ljudi čekale su u redovima da odaju poštu Kimu.

Na velikom trgu u centru grada, građani su se po veoma hladnom vremenu klanjali i polagali cvijeće ispred još jednog portreta pokojnog vođe.

Rukovodstvo vladajuće Radničke partije objavilo je prošlog mjeseca da će tijelo Kima Jong-ila biti izloženo u Kumsusanu, zajedno sa tijelom njegovog oca Kima Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje.

Kim Jong-il jučer je odlikovan najvišom titulom generalisimusa, koju je imao i njegov otac.

 U čast preminulog vođe otkrivena je i njegova ogromna bronzana statua visine šest metara na kojoj je prikazan kako jaše konja, pored svog oca.

Za ovu priliku komponovane su nove pjesme i održani koncerti i ostale manifestacije, poput klizačke predstave i programa sinhronizovanog plivanja. Spikeri državne televizije odavali su poštu Kimu u emotivnim nastupima.
Novi lider Kim Jong-un juče je dočekan ovacijama na sastanku nekoliko stotina visokih partijskih zvaničnika.