Sarajevo
0

Obilježena 233. godišnjica rođenja SAD-a

FENA
Ambasada SAD-a u Sarajevu organizirala je večeras prijem povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD-a, kojem su prisustvovali brojne zvanice iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života BiH, te akreditirani predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Američki ambasador u BiH Charles English je, povodom proslave 233. godišnjice rođenja SAD-a, istaknuo kako je to za Amerikance u cijelom svijetu dan posebnog slavlja.

-To je dan sjećanja na hrabrost i žrtvu koji su podnijeli svi, od naših utemeljitelja do naših ljudi u uniformi i civila u Iraku, Afganistanu i diljem svijeta kako bi naša sloboda i danas bila moguća, naveo je ambasador English.

On se prisjetio i prve zvanične proslave 4. jula u nezavisnoj BiH prije 15 godina i to u opkoljenom Sarajevu. Tada su SAD, kako je naglasio, potvrdile svoje opredjeljenje da će podržati BiH u kojoj će vladati mir, stabilnost i prosperitet.

-Tada smo se obavezali i danas se ponovo obavezujemo da vas podržimo u nastojanjima da stvorite BiH, koja je spremna zauzeti mjesto među zapadnim demokratijama 21. stoljeća i koja je u potpunosti integrisana u evropske i evroatlanske strukture, naglasio je English.

Ocijenio je da je 15 godina nakon prve zvanične proslave 4. jula u Sarajevu, BiH postigla značajan napredak na svom evropskom putu, ali da je ostalo još mnogo posla.

English je istaknuo da je opredjeljenje SAD-a da budu uz BiH čvrsto i snažno, podsjetivši da je američki predsjednik Barac Obama obećao svoju ogromnu energiju i aktivnosti usmjeriti ka ostvarenju demokratskih vrijednosti ovdje i širom svijeta.

SAD se angažuju i nastavit će sa energičnim angažmanom, kazao je ambasador English, da bi "konkretno pokazale da naše prijateljstvo i partnerstvo mogu biti i da će biti osnaženi".

Poručio je i da su SAD, ali i cijela međunarodna zajednica, spremni dalje podržavati BiH u njenim nastojanima da završi reforme neophodne za članstvo u EU i NATO.

-Vaši partneri su spremni. SAD, EU i sve njene članice, NATO i sve njegove članice, ostali prijatelji BiH, svi se mi obavezujemo da kroz partnerski odnos radimo na postizanju ovih ciljeva. Prihvatite ovu pomoć, poruka je američkog ambasadora u BiH.