Svijet
371

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici u 20 švedskih gradova

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Treću godinu za redom Fondacija Expo, koja se od 1995. godine bavi istraživanjem nacionalizma, fašizma i rasizma u Švedskoj će u saradnji sa lokalnim inicijativama ”Tillsammansskapet” (Zajedništvo), koja je nastala u okviru Expo-a, obilježiti dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici u 20 gradova širom Švedske, potvrdila je za Klix.ba Larisa Aganović , članica Organizacionog odbora komemoracije u Stokholmu.

Ona dodaje da će i ove godine centralna manifestacija biti održana u Stokholmu na trgu Raoul Wallenberg sa početkom u 15 sati u saradnji sa bosanskohercegovačkom organizacijom APU Network.

"Skupu u Stokholmu obratit će se Refik Hodžić, direktor za komunikacije pri Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu (ICTJ) iz New Yorka, Srđan Šušnica, kulturolog i građanski aktivista iz Banja Luke, Bilan Osman, novinarka pri Fondaciji Expo, te Malin Almroth, koordinatorica lokalnih inicijativa 'Tillsammanssskapet'(Zajednistvo)“, izjavila je Aganović.

Tokom manifestacije, osim govora, planirana je minuta šutnje, muzički nastup Nathalie Kadrić i Christopher Shorooi uz Srebrenički inferno ”Što te nema” te u znak sjećanja na žrtve, polaganje ljiljana u Mälaren.

U organizaciji EXPO, Tillsammansskapet i APU Network u petak 10. jula održat će se seminar u Švedskom parlamentu na temu nacionalizma, posljedica nacionalizma i mogućnosti pomirenja.

Učesnici panel diskusije su između ostalih i Fredrik Malm, švedski parlamentarac ispred Liberalne partije, Nathalie Söderberg, koordinatorica pri Fonadaciji Expo, te Teufika Bećirović, gradjanski aktivista i kćerka zrtve genocida u Srebrenici.

"Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u okviru političke nedjelje 'Almedalen' na ostrvu Gotlandu, koja se svake godine održava prve sedmice u julu, Fondacija Expo je na ovoj najvećoj politčkoj areni u Švedskoj, provela niz seminara na temu nacionalizma i srebreničkog genocida sa ciljem buđenja svijesti, podsjećanja švedske javnosti na žrtve genocida te ukazivanje na posljedice nacionalizma“, izjavila je Larisa Aganović.

Svrha komemoracija širom Švedske je odavanje počasti civilnim žrtvama genocida, solidarnost sa onima koji se danas bore protiv negiranja zločina, te podršku svim snagama koje pružaju otpor nacionalizmu. Obilježavanje u Stokholmu su podržale mnogobrojne bh organizacije BEMUF,BIZ,BiH Kvinnoförbund, BHUF.