Svijet
0

Obilježavanje 65. godišnjice Dana-D

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na plaži Omaha danas će biti obilježena 65. godišnjica iskrcavanja saveznika u Normandiji, poznato pod nazivom Dan-D, koje je označilo početak kraja Drugog svjetskog rata.

Pored preživjelih veterana, današnjoj komemoraciji na plaži Omaha prisustvovat će predsjednici Francuske i SAD-a Nicolas Sarkozy i Barack Obama, premijeri Britanije Gordon Brown i Kanade Steven Harper, kao i princ Charles.

Najznačajniji događaj odigrat će se na američkom ratnom groblju u Normandiji, u blizini plaže Omaha - što je šifrovan naziv za jednu od pet plaža na kojima je počelo iskrcavanje saveznika. Okupljenim na komemoraciji će se, kako se najavljuje, obratiti predsjednik Obama.

Francuski mediji su istakli da je Sarkozy po svaku cijenu želio da dovede Obamu na ceremoniju jer nije uspio da ga ujeri da posjeti Pariz poslije samita NATO-a u aprilu. Predsjednici Francuske i Amerike će, prije komemoracije, održati razgovore o saradnji dviju savezničkih zemalja.

Bitka za Normandiju odigrala se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale zapadnu Evropu, i savezničkih snaga. Iskrcavanje u Normandiji, poznato je kao "Operacija Overlord".

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Druge zemlje, čiji vojnici su također učestvovali u bici, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Tokom ove operacije koja je donijela preokret u Drugom svjetskom ratu poginulo je 215 hiljada savezničkih vojnika.