Svijet
0

Obilježavanje 16. maja - međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U više od 1.200 lokalnih zajednica u 115 zemalja svijeta 16. maja bit će obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a.

Ovaj događaj, koji na globalnom nivou koordinira Globalno zdravstveno vijeće (Global Health Council), odaje počast ljudima koji su izgubili borbu protiv AIDS-a. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a je “Više svjetla za ljudska prava”.

Lokalne zajednice u svijetu obilježit će ovaj međunarodni dan u svojim zajednicama paljenjem svijeća i uljnih lampi u više od 200 sela u jugoistočnoj Indiji te pogrebnim povorkama u Južnoj Americi, uključujući međureligijske spomenike u Americi

Info centri za mlade, uz pomoć Zajedničkog UN Programa za HIV/AIDS - UNAIDS u BiH, organizirali su niz aktivnosti radi promovisanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih te skretanja pažnje medija i opće populacije.

Organizacije Demokratski centar “Nove Nade” / Bihać, Udruženje mladih “Zdravo da ste” / Banja Luka i Info centar “Abrašević” / Mostar distribuirat će promotivne majice i informativne brošure, organizirati medijsku promociju, uspostavite informativne punktove za mlade te održati ulične performanse, mini izložbe i muzičke koncerte.

U Sarajevu će Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY na najfrekventnijim mostovima (Eiffelov most, Latinska ćuprija, Vilsonovo šetalište i Drvenija) svim zanteresovanim prolaznicima omogućiti da u Miljacku bace po jedan cvijet za ljude koji su preminuli od HIV-a. Građani će imati i priliku da vide panel-ploču na kojoj će biti izložene poruke ljudi koji žive sa HIV-om.