Svijet
0

Obilježavaju se 62 godine od kapitulacije carskog Japana

FENA
Obilježavajući 62. godišnjicu od kaptulacije carskog Japana, premijer Shinzo Abe je ponovo u srijedu izrazio "duboko žaljenje" svoje zemlje i ispričao se žrtvama užasnih zločina koji su počinjeni u vrijeme japanskog ekspanzionizma u 20 stoljeću.

Japan je "nanio velike štete i patnje mnogim zemljama", posebno azijskim naodima", kazao je Abe tokom svečanosti u Tokiju u prisustvu cara Akihita.

"Kao predstavnik japanskog naroda izražavam duboko žaljenje i saosjećam s narodima žrtvama", kazao je on.

Japanski premijer, rođen poslije rata, izgovorio je iste riječi kao i njegovi prethodnici u sličnoj prilici.

Shinzo Abe je izjavio je da se njegova zemlje više nikad neće angažirati u nekom ratu, već će doprinositi svjetskome miru: "Čvrsto stojimo iza obećanja o nesudjelovanju u ratu i aktivno doprinosimo uspostavi trajnoga mira u svijetu."

Više od 60 godina od kraja rata još je živa mržnja u Kini i na Korejskom poluotoku prema Tokiju, a japanske lidere redovno optužuju da nisu iskreni i da im nedostaje kajanja.

Nacionalist i nasljednik dinastije konzervativnih političara Abe je ovog proljeća izazvao negodovanje u Aziji izjavivši da ne postoji "nikakvo pouzdana svjedočanja" koja dokazuju da je japanska carska vojska pribjegla "prinudi" kako bi regrutirala žene kao meso za vojnike u okupiranim zemljama.

Abe se od dolaska na vlast u septembru 2006. godine zalagao za politiku odmrzavanja i približavanja s Pekingom i Seulom.

On se suzdržavao od odlaska u šintoističko svetište Yasukuni u Tokiju, duhovno stjecište japanskog nacionalizma koje odaje počast dušama 2,5 miliona Japanaca poginulih u ratu i među kojim je 14 ratnih zločinaca koje su saveznici poslije 1945. godine osudili na smrt.

Nakon Abeova govora tradicionalno su govorili i car Akihito i carica Michiko.

Gotovo pet hiljada ljudi okupilo se u tokijskoj dvorani Budokanu radi komemoracije za 3,1 milion stradalih i obilježavanja 62. godišnjice japanske predaje u Drugome svjetskom ratu.