Svijet
14

Obavljena testna vožnja brzog voza u Istanbulu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erddogan obavio je testnu vožnju brzog voza u okviru projekta Marmaray, a testnoj vožnji prisustvovali su i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, javio je novinar agencije Anadolija.

"Ovo je projekat stoljeća. Nadzemni radovi trajat će oko mjesec i po. Ostvarili smo 150 godišnji san. Riješit ćemo problem podzemnog prevoza. Cilj nam je da do 29. oktobra završimo radove na liniji Eskisehir-Istanbul. Do Ankare ćemo stizati za tri-tri i pol sata", rekao je premijer Erdogan ističući kako će u sklopu ovog projekta na Marmarayu svake dvije minute kretati novi brzi voz.

"Na Maramarayu se obavlja prva testna vožnja. U Istanbulu su napravljeni veoma veliki koraci. Ovaj projekat je sproveden od A do Z u skladu sa ekološkom ravnotežom. Zbog toga je ovaj projekat i koštao mnogo. Svake dvije minute kretat će jedan voz. Postojeća željeznička mreža u Istanbulu koja je bila osam posto sada iznosi 28 posto. Započeli smo putovanje željeznicom. U vrijeme koje je naša stranka provela na vlasti izgradili smo 120 kilometara željezničke mreže Do 2023. godine cilj je da se izgradi 720 kilometara pruge. Mi gradimo i ispod površine i na površini. Istanbul je sada došao do tačke kada više ne može pružiti dovoljno kretanja saobraćajem. Prema tome poduzet ćemo određene mjere. U Istanbulu sada živi oko 15 miliona stanovnika, i trebaju se poduzeti određene mjere", istakao je Erdogan.

Linija Kazlicesme-Ayrilikcesme biće otvorena 29. oktobra.

Projekat Marmaray skratit će vrijeme putovanja između turskih gradova, poput Istanbula i Ankara na svega 3,5 sati vožnje, koja danas traje oko pet sati.