Svijet
0

Obavijest da je Srbija sljednica SCG

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić obavijestio je u utorak UN, Vijeće Europe i OESS da je Srbija pravna slijednica Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) i zatražio promjenu imena te države u Republika Srbija.

U pismima upućenim na međunarodne adrese navodi se da se kontinuitet temelji na Ustavnoj povelji i da je o tome postignuta suglasnost s crnogorskom stranom.

Ministarstvo vanjskih poslova SCG, sada Srbije, uputilo je preko diplomatskih predstavništava u svijetu note stranim vladama i međunarodnim organizacijama, u kojima ih obavještava da je Srbija slijednica Državne zajednice SCG, navodi se u priopćenju tog ministarstva.

Diplomatska predstavništva Državne zajednice SCG postala su od utorka predstavništva Republike Srbije, a kadrovi iz Crne Gore u diplomatskim misijama obaviješteni su da se do 30. lipnja trebaju vratiti u zemlju. U najskorije vrijeme, u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima bit će uvedena državna obilježja Republike Srbije, kaže se također u priopćenju.

Skupština Srbije u ponedjeljak je donijela odluku da Srbija kao slijednica dosadašnje državne zajednice preuzima njezine ovlasti.