Financial Times
0

Obamu očekuje niz bliskoistočnih izazova

FENA
Kada za malo više od mjesec dana uđe u Bijelu kuću, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama morat će se hitno pozabaviti nizom bliskoistočnih izazova, piše u srijedu Financial Times.

Među njima je još uvijek nestabilna situacija u Iraku, Iran koji i dalje radi na svome nuklearnom programu, posrnuli izraelsko-palestinski mirovni proces i nestabilne vlade u Libanu i na palestinskom teritoriju.

Tokom šest godina, nastavlja list, Irak je dominirao američkom bliskoistočnom politikom. Situacija u toj zemlji postepeno se popravlja i Amerika će moći da se okrene problemu iranskoga nuklearnog programa, ali to pitanje ne treba rješavati izolirano.

Američki predsjednik bi trebalo da potakne sklapanje mirovnih sporazuma između Izraela i njegovih arapskih susjeda, naročito Sirije.

Sve nove američke inicijative treba da budu diplomatske prirode, ali Sjedinjene Države više ne mogu ostvariti svoje ciljeve bez podrške regionalnih partnera i Kine, Evrope i Rusije, upozorava Financial Times.

Želi li podršku Rusije u rješavanju bliskoistočnih problema, Amerika će morati uzeti u obzir ruske interesu u drugim područjima, što bi moglo podrazumijevati odgađanje postavljanja proturaketnog štita u Evropi i prijema Gruzije i Ukrajine u NATO, piše Financial Times.