Razgovori o klimi
0

Obamina posjeta Kini će otvoriti novu eru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Kini polovinom novembra otvorit će novu eru u kinesko-američkim odnosima, ocijenila je u petak Kina, a tokom razgovora klima će biti jedna od velikih tema.

Obamu očekuju u Shanghaiju, a zatim u Pekingu od 15. do 18. novembra, a tokom njegove posjete koja obilježava "novi historijski početak" primit će ga predsjednik Hu Jinatao, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova He Yafei.

He je izjavio da će klima biti "ključna tema razgovora između lidera dviju zemalja". Razni sporazumi u tom domenu bit će potpisani prilikom Obamine posjete, kazao je pomoćnik ministra ne navodeći pojedinosti, prenio je AFP.

"Milsimo da je ovo važan događaj u kinesko-američkim odnosima", izjavio je He na konferenciji za štampu posvećenoj ovoj posjeti, koju je nazvao "posebno važnom za ulazak kinesko-američkih odnosa u novu eru".

Kina je, ipak, u petak osudila protekcionizam SAD-a i otvorila antidampinšku istragu o nekim svojim vozilima koja se tamo uvoze, u kontekstu trgovinskih sporenja koja su dosta živa između prve i treće ekonomske sile u svijetu.